logo
schildersbedrijf achtergrond
Zoek schildersbedrijf voorZoek schildersbedrijf in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek bedrijf voorPlaats+
Home > Wat kost een schilder

Wat kost een schilder

Wat is het gemiddeld uurtarief van een schilder? De kosten van een schilder kunnen variëren. Een schilder kan een uurtarief of een tarief per m2 rekenen. Of een schilder een uurtarief rekent hangt af van de klus. Wij hebben de gemiddelde kosten en het uurtarief van een schilder voor u onder elkaar gezet, zodat u een goed beeld krijgt van de totale kosten van schilderwerk. Ook vertellen we hoe u geld kunt besparen op het uurtarief van de schilder.

Kosten schilder

Wat zijn de kosten van een schilder? Met welk uurtarief kunt u rekening houden wanneer u een schilder inhuurt? Doordat de prijzen kunnen variëren, is het lastig voor huiseigenaren om goede prijsindicatie te vinden. Daarom hebben wij de gemiddelde kosten voor u berekend. U leest de gemiddelde kosten in het tabel hieronder:

TE VERVENGEM TARIEFWERKZAAMHEDEN
Kozijnen verven€ 100 tot € 150Schuren en 2 x schilderen
Trappen verven€ 200 tot € 800Schuren en 2 x lakken
Woonkamer verven€ 800 tot € 1.500Sauzen, kozijnen, deuren verven
Deuren verven€ 150 tot € 1.800Van 1 deur tot 30 deuren
Muren sauzenVanaf € 10 per m2Sauzen van muren en plafonds

Een binnenschilder zal gemiddeld een tarief tussen 25 euro en 30 euro per m2 rekenen of een uurtarief tussen de € 30 en € 40 hanteren. De reden om voor een uurtarief of m2 tarief te kiezen is afhankelijk van de tijd die de schildersklus in beslag zal nemen. Gedetailleerd schilderwerk kost veel meer tijd en daarom zal een uurtarief worden gerekend. Bij grotere simpele oppervlaktes in uw huis, zoals de muren of plafonds, rekent de schilder een tarief per m2.

Het spuiten en sauzen van de muren en het plafond is het meest betaalbare soort schilderwerk. Het sauzen van de wanden en de plafonds kost gemiddeld rond de € 12 per m2. Het spuiten van de muren begint al vanaf € 5 per m2. In de prijs per m2 zitten het arbeidsloon en de materiaalkosten inbegrepen.

Let goed op, de bovenstaande prijzen zijn slechts gemiddelden tarieven. Deze gemiddelde tarieven zijn berekend aan de hand van een groot aantal offertes van schilders in Nederland. De werkelijke prijs kan afwijken, afhankelijk van het uurtarief, het schildersbedrijf, de materialen en extra kosten. Daarnaast kan de prijs ook variëren als u een binnenschilder of buiten schilder inhuurt of zelfs een winterschilder inschakelt. Vraag voor de exacte prijs altijd een offerte op bij verschillende schilders.

Het uurtarief van de schilder

Hoe komt het dat de ene schilder duurder is dan de andere? Hoe wordt het uurtarief van de schilder opgebouwd en waarin verschillen de tarieven op de offerte? De prijzen per uur kunnen vaak voor verwarring zorgen bij huiseigenaren. Zeggen de kosten per uur dan iets over de kwaliteit in de schilderwereld?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen in de berekening van het uurtarief van een schilder. Zo worden de kosten onder andere bepaald door het gebruikte gereedschap en het materiaal waarmee de schilder schildert. Gebruikt de schilder kwalitatieve verf? Wat zijn de prijzen van het soort verf dat hij gebruikt? En hoeveel kosten de materialen waarmee de schilder zijn werk uitvoert? Het uurtarief van een schilder gaat omhoog wanneer hij duurdere materialen moet inkopen. Daarnaast hebben het soort ondergrond en de werkwijze van de schilder ook invloed op het uurtarief. Spuitwerk is goedkoper dan lakwerk doordat het snel kan worden aangebracht door schilders.

Ook de kwaliteit kan een rol spelen. Een schilder met een betaalbaar uurtarief zal niet altijd de beste kwaliteit leveren. Wilt u een goedkope schilder inhuren voor het verven van uw huis? Zorg er dan voor dat u meer over de schilder en zijn werk te weten komt. Maak goede afspraken zodat u weet wat u kunt verwachten voordat hij begint met verven.

Invloed op de prijs van schilderwerk

U kunt invloed uitoefenen op de prijs en het uurtarief van de schilder. Hoe kunt u voor een lager tarief uw schilderwerk laten opknappen? Wij geven u hieronder een aantal tips om te zorgen dat het uurtarief van de schilder zo laag mogelijk blijft:

 • Voorbereidend werk
  Omdat u een schilder per uur betaalt, bespaart u geld wanneer de schilder sneller klaar is. U zou daarom het voorbereidend werk in uw woning zelf kunnen doen. U zou alvast gaten kunnen dichten of kunnen schuren. De schilder is sneller klaar en u betaalt minder aan zijn tarief. De prijzen voor het schilderwerk blijven zo goedkoper en uiteindelijk heeft u veel minder betaald dan verwacht.
 • Hoeveelheid schilderwerk
  De grootte van de klus bepaalt ook hoe hoog het tarief van de schilder is. Bij een grote klus kunt u van korting profiteren. Heeft u niet genoeg oppervlaktes om te schilderen in uw huis? Vraag of de buren ook toe zijn aan het opnieuw schilderen van hun woning. Samen kunt u meer korting krijgen wanneer de schilder alles tegelijk schildert.
 • Woonplaats
  Als de schilder verder moet reizen, zal hij ook hogere kosten rekenen voor het schilderen. Het is voordeliger om een schilder dicht bij huis te vinden. Daarbij wordt parkeergeld soms ook in de offerte doorberekend. Probeer daarom altijd een gratis parkeerplaats voor de schilder te reserveren. Dit kan redelijk in de prijs schelen.
 • Verdieping en locatie schilderwerk
  Het is logisch dat sommige plekken makkelijker te bereiken zijn voor een schilder dan andere plekken. De schilder zal vaak een meerprijs vragen voor lastig te bereiken locaties in uw woning. Het helpt als u alvast trappen en eventuele steigers klaarzet zodat de schilder direct aan de slag kan. Wanneer schilders per uur rekenen zal dit ook schelen in de prijzen.
 • Maak afspraken over verf en materiaal
  Zorg ervoor dat u altijd van tevoren met de schilder bespreekt wat voor verf en materiaal hij zal gebruiken voor uw woning. Als u dit niet doet zal de schilder een keuze voor u maken. Het kan zijn dat dit niet past bij het budget dat u voor ogen had. Door met de schilder het verfsoort en materiaalsoort te bespreken kunt u geld besparen. Zo houdt u invloed op de prijs van het schilderwerk.
 • BTW-tarief 9%
  Tot slot heeft het BTW tarief invloed op de prijs van schilderwerk. Het btw tarief voor schilderwerk is nu maar 9% btw op woningen van 2 jaar en ouder. Controleer op de offerte van een schilder of de btw wel goed berekend is. Is uw woning nog geen 2 jaar oud? Dan betaalt u bovenop de prijzen nog eens 21% btw.

Prijzen binnenschilderwerk

Binnenschilderwerk heeft een enorme invloed op de gehele uitstraling van uw woning. Als het schilderwerk er oud en afgebladderd uitziet zal uw interieur zeker niet stralen. Wilt u weten welke prijzen u kunt verwachten voor het binnenschilderwerk?

Voor de berekening van het tarief van binnenschilderwerk wordt er vaak onderscheidt gemaakt in verschillende soorten schilderklussen. Wanneer u een schilder inhuurt voor binnenschilderwerk spreekt u meestal een prijs af per uur of per m2. Gemiddeld ligt het uurtarief voor binnenschilderwerk op €35 en de prijs per m2 op €30. De prijs hangt ook af van het soort schilderwerk dat u kiest. Spuitwerk begint al bij €6 per m2 en sauswerk bij € 12 per m2. Vraag de binnenschilder voor verschillende soorten binnenschilderwerk waaruit u kunt kiezen.

Prijzen buitenschilderwerk

Goed buitenschilderwerk zorgt ervoor dat uw woning er netjes uitziet. Daarnaast heeft buitenschilderwerk een beschermende functie. De laag verf zorgt ervoor dat het hout van de kozijnen, het dakkapel of de deuren niet verweren. Ziet u schade of afgebladderde verf? Dan is het tijd om een schilder in te schakelen voor uw buitenschilderwerk.

Het schilderen van de buitenkant van uw huis is een grote klus. Schilders zullen daarom vaak een totaalprijs rekenen voor buitenschilderwerk. De kosten van buitenschilderwerk worden vaak ingeschat aan de hand van uw huistype. Het gemiddelde tarief per type huis:

 • Appartement: €1000
 • Tussenwoning: €1500
 • Hoekwoning of twee-onder-een-kap woning: €3000
 • Vrijstaande woning: €6000

Als de oude verflaag eerst verwijderd moet worden moet u rekenen hogere prijzen. Schilders rekenen dan het starttarief en extra kosten bij buitenschilderwerk. Vaak komt dit op de dubbele prijs neer. Of bij een prijs per uur zal het buitenschilderwerk op uurtarieven van €40 per uur of €35 per m2 uitkomen.

Valkuilen uurtarief schilder

Een van de veel voorkomende valkuilen bij een uurtarief is dat de schilder veel langer over het werk doet dan dat u had verwacht. U denkt dat het uurtarief voor het schilderen laag is, maar vervolgens duurt de klus toch dubbel zo lang. Als u per uur betaalt kan dit al snel op te hoge prijzen uitlopen. Het tarief blijkt dan toch niet zo voordelig. U kunt dit voorkomen door van tevoren afspraken over de prijzen per uur te maken met de schilder. Laat de afspraken altijd in de offerte opnemen zodat u hierop terug kunt vallen bij problemen.

Bij de meeste schildersbedrijven kunt u ook een vast tarief voor het schilderen afspreken. Dit is voordelig voor u en voor schilders. U hoeft geen extra kosten te betalen wanneer de klus langer duurt dan verwacht en het schildersbedrijf heeft er baat bij om de klus zo snel mogelijk af te ronden.

Bespaar tot wel 40%

Wilt u nog meer op de kosten en het uurtarief van een schilder besparen? Dan is het verstandig om gratis en vrijblijvende offertes met het uurtarief van de schilder op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Bespaar tot wel 40% op de totale kosten (inclusief btw) van binnenschilderwerk en buitenschilderwerk.

Het opvragen van de offertes met het uurtarief van de schilder doen wij voor u. Geef gratis en vrijblijvend via het offerte aanvraag formulier door wat voor schilderwerk u zoekt. Wij nemen contact op met een aantal schilders bij u in de omgeving. U ontvangt gratis vrijblijvende offertes met een uurtarief van de schilder. U kunt de meerdere offertes en prijzen zelf vergelijken. U ziet direct welke schilder goedkope prijzen biedt en u profiteert zo van de hoogste korting.

Vergelijk de prijzen inclusief btw en u ziet welke schilder het voordeligst is. Bespaar door verstandig te vergelijken en u kunt profijt hebben van korting tot wel 40% op de prijzen. Nooit eerder heeft u zo makkelijk een schilder gezocht en gevonden voor uw huis.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende schildersbedrijven bij u in de buurt