logo
schildersbedrijf achtergrond
Zoek schildersbedrijf voorZoek schildersbedrijf in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek bedrijf voorPlaats+
Home > Schilderwerk > Handleiding voor het schilderen

Handleiding voor het schilderen

Als u het schilderwerk goed voorbereidt zorgt u ervoor dat het beter hecht en hierdoor langer meegaat. Welke voorbereidingen moet u treffen als u gaat schilderen? Wij vertellen op deze pagina hoe u het schilderwerk zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

De stappen

Door de ondergrond goed voor te bereiden voordat u gaat schilderen zal de hechting van de verf het meest optimaal zijn. Hieronder staat hoe u in een aantal stappen het schilderwerk voorbereidt:

  1. Reparatie ondergrond
    Het is belangrijk om eerst de ondergrond te repareren. Bij hout moet u checken of er sprake is van houtrot. Zo ja, dan is het verstandig om dit eerst weg te snijden en het gat op te vullen met hout en een vulmiddel. Ook in het geval van stucwerk raden wij aan om gaten en beschadigingen op te vullen met een daarvoor geschikt vulmiddel.
  2. Weghalen oude verflaag
    Wanneer de huidige verflaag slecht is (denk aan barsten, verkleuring of blaasjes) raden wij aan om deze eerst te verwijderen. U kunt hierbij gebruik maken van verschillende technieken waaronder afbranden, afbijten, logen en zandstralen. De techniek die u kunt gebruiken is afhankelijk van de ondergrond.
  3. Ontvetten Vet zorgt ervoor dat de verf niet goed aan de ondergrond kan hechten. Het is daarom verstandig om de ondergrond eerst te ontvetten. Zorg dat u ontvet voordat u schuurt, anders zal het vet juist dieper in het materiaal worden gewreven.
  4. Schuren Houten oppervlakten zoals kozijnen, trappen en vloeren moeten worden geschuurd voordat ze worden geschilderd. Door het schuren wordt de ondergrond ruwer en heeft de verf meer grip.
  5. Grondverf aanbrengen Door grondverf aan te brengen kan de verf daarna beter hechten. Grondverf zorgt er bij houten ondergronden voor dat oneffenheden verdwijnen en het resultaat gladder is. Bij stucwerk raden we aan om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Stucwerk zuigt verf op en het voorstrijkmiddel gaat dit tegen. Bij metaal of kunststof is het verstandig om eerst een primer aan te brengen voordat u gaat schilderen.

Zorg dat u de juiste voorbereidingen pleegt voordat u gaat schilderen. De schilder weet welke voorbereidingen getroffen moeten worden voor de verschillende soorten ondergronden en kan u passend advies geven.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende schildersbedrijven bij u in de buurt