logo
schildersbedrijf achtergrond
Zoek schildersbedrijf voorZoek schildersbedrijf in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek bedrijf voorPlaats+
Home > Schilderen > Plafond schilderen

Plafond schilderen

Is uw plafond niet meer zo wit als een paar jaar geleden? In de loop der jaren verkleurt een plafond. Het plafond krijgt een lichtgele kleur en er ontstaan vlekken. Een verkleurd plafond zorgt ervoor dat het gehele huis er groezelig uitziet. Een likje verf kan dan al wonderen doen. Wilt u uw plafond laten witten en wilt u hier meer informatie over? Wij vertellen u op deze pagina wat de gemiddelde prijs is van het witten van het plafond en hoe u op een voordelige manier uw plafond laat verven.

Wat kost een plafond witten?

Hoeveel kost het plafond witten? Is het verstandig om een professionele schilder in te huren? Deze vragen stellen huiseigenaren wanneer hun plafond toe is aan een nieuwe verflaag. Er zijn verschillende prijzen voor spuitwerk en sauswerk. Wij hebben berekend hoeveel een professionele schilder gemiddeld kost. In de tabel hieronder leest u de gemiddelde kosten van het plafond witten:

VerftechniekTarief per vierkante meter incl. verf en btw
Spuiten€ 7 - € 10
Sauzen€ 10 - € 20

In deze prijsindicatie ziet u dat de prijzen voor het spuiten van het plafond lager zijn dan voor het sausen van het plafond. Doordat het spuiten met een spuitmachine wordt gedaan kan de schilder veel sneller te werk gaan. Hij is minder tijd kwijt en dat scheelt in de uiteindelijke prijs. We geven een voorbeeld. Stel u wilt uw plafond van 50 m² laten witten door een professionele schilder. Als u voor sauswerk kiest komt dit uit op een totaalprijs van gemiddeld € 625. Als u voor spuiten kiest bent u goedkoper uit en kunt u rekenen op gemiddelde prijs van € 400.

plafond-witten

De hierboven genoemde prijzen zijn slechts gemiddelden prijzen van plafonds witten. De werkelijke tarieven kunnen variëren en hangen af van het uurloon van de schilder, de materiaalkosten en hoeveel vierkante meter u laat schilderen. Wilt u weten wat de werkelijke prijs is voor het plafond witten? Wij raden dan aan om offertes op te vragen bij verschillende schilders zodat u achter de prijs van uw klus komt. Onderaan de pagina vertellen wij hoe u offertes bij verschillende schilders op kunt vragen zodat u uw plafond goedkoop kunt laten witten.

Hoe vaak het plafond schilderen?

De meeste mensen kiezen ervoor om het plafond wit te schilderen. En dat is logisch, want door een wit plafond lijken ruimtes groter én lichter. Het nadeel van wit is echter dat het ook snel vies wordt. Vlekken zijn duidelijk zichtbaar.

Hoe vaak moet u het plafond (laten) schilderen? Dat hangt af van de ruimte. In sommige ruimtes blijft een plafond jarenlang netjes en wit. Maar in vochtige ruimtes zoals de keuken of in ruimtes waar wordt gerookt kan het plafond sneller geel en grauw worden. Het witten van het plafond is dan een goede investering.

Met verflagen op het plafond kunnen ook andere imperfecties overgeschilderd worden. Door het witten ziet een plafond met scheuren, afgebladderde verf of vlekken er weer als nieuw uit.

Het plafond sauzen

Bij sauzen wordt de verf op traditionele wijze aangebracht met een roller of verfkwast. Sauswerk is geschikt voor het schilderen van kleinere plafonds en is een veelgekozen methode. Een van de voordelen is dat u de ruimte niet geheel hoeft te ontruimen. De kans dat de verf op meubels, vloeren en muren komt is veel kleiner bij sauswerk. Uiteraard moet u wel de oppervlakten voldoende afdekken. Het nadeel van sauswerk is dat het arbeidsintensief is. Hierdoor neemt het veel tijd in beslag en is het ook prijziger dan spuitwerk.

Bij kleine plafonds is sauzen een veel toegepaste methode, maar bij grotere oppervlakken biedt spuitwerk meer voordelen. Het sauzen van een plafond is namelijk zeer arbeidsintensief en kost meer tijd én geld dan spuitwerk.

plafond sausen

Het plafond spuiten

Het plafond spuiten is een alternatief op het plafond sauzen. Veel huiseigenaren kiezen hiervoor omdat het plafond snel kan worden gespoten. Dit zorgt ervoor dat het de goedkoopste manier is om het plafond een nieuwe schilderlaag te geven. Daarnaast is het eindresultaat mooi en strak. Door de spuitmachine wordt de verf gelijkmatig aangebracht op het plafond. Zo ontstaan er geen strepen of banen. Spuitwerk wordt vooral gekozen voor grotere oppervlakken en om op de prijs te besparen. Wilt u meer weten over het spuiten van het plafond? Professionele schilders kunnen u meer vertellen over het witten van het plafond en de muren en over de verschillende verfsoorten en methodes.

Plafond spuiten

Verfsoorten: acrylverf en latexverf

Welke verfsoort moet u kiezen wanneer u uw plafond gaat witten? Er zijn veel verschillende verfsoorten om uit te kiezen. Verf is verkrijgbaar in synthetische en watergedragen verfsoorten. Sinds 2001 zijn professionele schilders verplicht om verf op waterbasis te gebruiken voor binnenschilderwerk. Deze verf is duurzamer en de droogtijd is korter. In tegenstelling tot verf op terpentinebasis loopt u met verf op waterbasis geen risico dat lichte verfkleuren na verloop van tijd gaan vergelen.

Voor het verven van muren en plafonds wordt vrijwel altijd dispersieverf gebruikt. Dispersieverf is een mengsel van bind- en oplosmiddelen, kleurstoffen en additieven. Het voordeel van dispersieverf is dat het waterverdunbaar is en daarnaast ook reukarm, sneldrogend en waterdampdoorlatend is. Populaire soorten dispersieverf zijn:

  • Latexverf: Latexverf wordt het meest gebruikt voor muren en plafonds. Het voordeel is dat latexverven goedkoop zijn en makkelijk schoon te houden zijn. Deze verf is minder dampdoorlatend dan acrylverf. Hierdoor kiezen sommige mensen in vochtige ruimtes liever voor acrylverf (hoewel latexverf ook prima gebruikt kan worden in vochtige ruimtes).
  • Acrylverf: Acrylverf is duurder dan latexverf. Acrylverf is ademend waardoor vocht en lucht gemakkelijk in en uit de muur kunnen trekken. De verf wordt dan ook vooral gebruikt voor het verven van plafonds in badkamers en keukens.

Renovatieverf

Is uw plafond vervuild door bijvoorbeeld nicotine aanslag of vochtplekken? Het probleem van reguliere plafondverf is dat de vlekken vaak door de nieuwe verflaag heen zichtbaar zijn. Renovatieverf is een goede oplossing. Door renovatieverf worden de vervuilde plekken op het plafond bedekt. Na het witten met renovatieverf ziet uw plafond er weer strandwit uit.

Witkalk

In oude huizen werd vaak witkalk gebruikt voor plafonds. Dit door het vochtopnemende vermogen en omdat het veegvast is. Tegenwoordig worden meestal andere soorten verf gebruikt die nog meer voordelen bieden, zoals latex.

Het is belangrijk om voordat u gaat witten te controleren of er witkalk op het plafond zit. U kunt met een natte vinger of doek over het plafond heengaan en zien of de verf afgeeft. Zo ja, dan zit er witkalk op het plafond.

Latex pakt niet op witkalk. Daarom zult u witkalk moeten overschilderen met veegvast. U kunt ook de laag witkalk verwijderen door het plafond schoon te maken met water en een borstel. Met een laag fixeermiddel kunt u vervolgens de eventuele resten kalk op de ondergrond vastlijmen. Daarna kunt u zonder problemen latexverf aanbrengen. Vraag de schilder om meer informatie over de verfsoorten die geschikt zijn voor uw muur of plafond.

Witkalk

Zelf verven of een schilder inhuren

Het witten van uw plafond is een klus die u eens in de paar jaar zult moeten uitvoeren. Een verkleurd plafond zorgt ervoor dat uw gehele interieur er groezelig uitziet. Dat is zonde, want de nieuwe meubels zullen niet stralen met schilderwerk dat slecht onderhouden is.

U kunt zelf uw plafond schilderen. Als u handig bent met een verfkwast en verf, bespaart u kosten door het werk zelf te doen. Onderschat niet hoe zwaar het is om boven uw hoofd te werken. Daarbij brengt het schilderen ook risico’s met zich mee, waaronder het beschadigen van uw meubels. Daarom raden wij meestal aan om een schilder in te huren. Een schilder weet hoe hij professioneel het plafond moet schilderen. Hij schildert uw plafond snel en efficiënt.

Wilt u besparen op de kosten van een professionele schilder? Door offertes te vergelijken kunt u het prijsverschil van verschillende schilders zien. Hieronder vertellen wij hoe u geld bespaart.

Voordelig uw plafond laten schilderen

Wist u dat u kunt besparen op de kosten van het plafond witten? Het is verstandig om gratis en vrijblijvende offertes met de prijs van de schilder op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Bespaar tot wel 40% op de totale kosten van het witten van het plafond.

Het opvragen van de offertes van de schilder doen wij voor u. Geef gratis en vrijblijvend via het offerte aanvraag formulier door wat u wilt laten verven. Wij nemen contact op met een aantal schilders bij u in de omgeving. U ontvangt gratis en vrijblijvend een aantal offertes van schildersbedrijven. U kunt de meerdere offertes en prijzen zelf vergelijken. U ziet direct welke schilder goedkope prijzen biedt en u profiteert zo van de hoogste korting.

Vergelijk de prijzen inclusief btw en u ziet welke schilder het voordeligst is. Bespaar door verstandig te vergelijken en u kunt profijt hebben van kortingen tot wel 40% op de prijzen. Een schilder vinden voor uw huis kan niet makkelijker.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende schildersbedrijven bij u in de buurt