logo
schildersbedrijf achtergrond
Zoek schildersbedrijf voorZoek schildersbedrijf in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek bedrijf voorPlaats+
Home > Schilderen > Muur verven

Muur verven

Een nieuwe laag verf doet uw woning er weer als nieuw uitzien. De sfeer en uitstraling worden verbeterd met een likje verf. Ook uw interieur komt weer tot zijn recht door de wanden te verven. Wilt u de muur verven? Waar moet u dan beginnen? En moet u een schilder inhuren of zelf uw muren verven?

Op deze pagina vertellen wij u alles over het schilderen van de muren en het plafond. We geven tips om zelf te schilderen en we vertellen hoe u een goedkope schilder vindt. Ook geven wij u een prijsindicatie zodat u weet hoeveel de muur verven gaat kosten. Tot slot vertellen we hoe u kunt besparen op de kosten van de muur verven.

Muur verven

Prijzen muur verven

U kunt zelf de muren van uw huis sauzen. Of kunt u toch misschien uw muren beter door een schilder laten schilderen? Door het schilderen uit te besteden aan een schilder bespaart u veel tijd en geld. Een huisschilder brengt de perfecte schilderlaag op uw muren aan. Maar hoeveel kost een schilder inhuren? Wij hebben voor u de gemiddelde kosten van schilderwerk voor de wanden en plafond berekend. Zo weet u hoeveel budget u moet uittrekken voor de muur verven. Hieronder ziet u een prijsindicatie van verschillende soorten technieken met de prijs per m2.

Prijsindicatie muur verven:

VERFTECHNIEK MUUR VERVENGEMIDDELD TARIEF PER VIERKANTE METER
Binnenschilderwerk per 60 minuten€ 35 tot € 45
Spuitwerk muren per vierkante meter€ 10 tot aan € 14
Sauzen muren per vierkante meter€ 10 tot aan € 15
Muur verven binnen: 10 vierkante meter€ 160 tot aan € 200
Muren verven binnen: 20 vierkante meter€ 320 tot aan € 520
Muren verven binnen: 50 vierkante meter€ 760 tot aan € 1.000
Buitenschilderwerk per 60 minuten€ 35 tot € 45
Muur verven buiten: 10 vierkante meter€ 200 tot aan € 350
Muren verven buiten: 20 vierkante meter€ 450 tot aan € 650
Muur verven buiten: 50 vierkante meter€ 900 tot aan € 1.300

Let op, de hier bovenstaande kosten voor het schilderen van de muren zijn berekend aan de hand van een groot aantal offertes van schilders in Nederland. Wij hebben de gemiddelde kosten voor u op een rijtje gezet. De werkelijke kosten kunnen verschillen, afhankelijk van de uurprijs van de schilder, materiaalkosten en uw woning. Deze vindt u op de offerte.

Kosten muur schilderen

Wilt u de exacte prijs weten? Op de offerte vindt u de prijs van de schilder. Bent u op zoek naar een prijsvoordeel? Dan raden wij aan om offertes van verschillende schilders op te vragen en met elkaar te vergelijken. Zo ziet u direct welke schilder goedkoop uw muren kan schilderen.

Soorten verf voor de muur

Er zijn verschillende verfsoorten om uit te kiezen voor de muren verven. Daarom kan het voor consumenten soms lastig zijn om in te schatten welke verf zij moeten gebruiken voor de muren en plafonds. De prijzen van de verschillende soorten verf variëren. In de tabel hieronder hebben we de gemiddelde prijzen van de verschillende verfsoorten voor u berekend:

VERFSOORT VOOR MUURGEMIDDELD TARIEF PER LITER
Latex voor binnen€ 6 – € 8
Latex voor buiten€ 12 – € 20
Voorstrijkmiddel€ 5 – € 8
Grondverf (houtwerk)€ 20 – € 30
Beits en lakken€ 25 – € 50
Acrylverf€ 25 – € 45

Latex muur en plafondverf is een van de meest gebruikte verfsoorten. Latex voor de binnenmuren is goedkoper dan latex voor de buitenmuren. Als u kiest om zelf muurverf te gaan inkopen kies dan wel voor een goed merk zoals Sigma, Flexa of Sikkens. Latex zal in de meeste gevallen in een keer dekken, tenzij uw muren erg verontreinigd zijn.

TIPTip: En onthoud dat voor verf meestal geldt: duurdere verf biedt betere kwaliteit dan goedkopere soorten latexverf.

Wilt u weten welke verf het beste is voor uw muren en plafonds van uw bestaande of nieuwbouwwoning? Een schilder kan u advies geven over de muur verven.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Zelf de muren verven

U kunt ervoor kiezen om zelf uw muren te schilderen. Wij geven een aantal tips zodat u de muren zo goed mogelijk kunt schilderen met het beste resultaat.

  • Voorbereiding: Een goed begin is het halve werk. Zorg er dus voor dat u alle benodigde materialen in huis heeft voordat u gaat beginnen. Met het juiste gereedschap bereikt u het beste resultaat.
  • Benodigde verf berekenen: Bereken van tevoren de totale oppervlakte van de te verven muur in m2. U kunt ervan uitgaan dat een liter verf gemiddeld tussen de 7 en 9 m2 dekt.
  • Afdekken en plakken: Zorg ervoor dat u uw meubels en de vloer goed afdekt met plasticfolie voordat u aan de slag gaat. Plak ook de plinten af voordat u gaat schilderen. Zo weet u zeker dat er geen verfspetters terecht komen op uw waardevolle spullen en op plekken waar dit niet hoort.
  • Muren schoonmaken: Maak eerst de muur goed schoon voordat u gaan beginnen met verven. U kunt de muur ook ontvetten met een speciaal schoonmaakproduct zoals bijvoorbeeld ammonia.
  • Breng een primer aan: Door een primer aan te brengen wordt het makkelijker om daarna de echte verflaag te schilderen.
  • Roer de verf: Er kunnen klonten in de verf zitten. Wanneer u de verf zonder te roeren op de muur smeert kan dit voor een oneffen effect zorgen. Roer dus de verf goed voordat u begint.
  • Randen en hoeken verven: Het is aan te raden om de hoeken en randen van de muren eerst met een kwast te verven voordat u met de roller aan de slag gaat.
  • Lagen aanbrengen: Om de verf goed te laten dekken is het soms nodig om meerdere lagen op de muur aan te brengen. Soms is 1 laag voldoende, maar soms zijn er wel 4 lagen nodig voor een egaal effect.

TIPTip: Gaat u de muren verven? Controleer altijd wat voor soort muren uw huis heeft voordat u begint. Bij een betonnen muur moet u eerst de muur voorbereiden. Verderop leest u hoe u een betonnen muur voorbehandelt.

Zelf schilderen

Streeploos schilderen

In principe kunt u zelf uw muren schilderen. Maar wanneer huiseigenaren zelf schilderen worden de muren al snel streperig. Het gaat vaak namelijk om grote oppervlakken en hierdoor zijn zelfs de kleinste foutjes zichtbaar. Daarom geven we hieronder een aantal tips om strepen te voorkomen.

Mochten uw muren gaatjes en scheuren vertonen dan is het belangrijk dat u voor een strak resultaat de muur eerst goed repareert. Voorstrijken is een manier om ervoor te zorgen dat uw muren minder zuigen, dus heeft u waarschijnlijk maar één laag nodig voor een strak resultaat. Zorg dat uw muren voorbereidt zijn voordat u ze gaat verven.

Het schilderen begint bij het kiezen van de juiste materialen. Kies voor een aangepaste verfroller. Om strepen te voorkomen is het aan te raden om de roller langzaam tot de helft in de verf te dompelen. Vervolgens rolt u de verfroller enkele keren over het geribbelde vlak van de verfbak. Herhaal dit tot de verf egaal verspreid is over de verfroller.

Voordat u begint met het rollen over de muren is het verstandig om eerst de randen en hoeken te verven met een kwast. Daarna plaatst u de verfroller voorzichtig op de muur. Verf van boven naar onder voor het mooiste resultaat. Druk niet te hard op de verfrol want zo ontstaan er strepen en wordt de verf niet gelijkmatig op de muur aangebracht.

Probeer de muur op te delen in vlakken en schilder per vlak. Op die manier weet u zeker dat u niks dubbel doet en dat de dekking overal op de wanden gelijk is. Het voorkomt ook dat de lagen ongelijk opdrogen terwijl u er al voor de 2e keer overheen gaat.

Voor een echt strak eindresultaat zou u kunnen kiezen voor latexverf. Latex brengt u op de wanden aan met een airless spuitmachine of een machine met compressor. Door het spuiten ontstaan er geen strepen op de muur. De muur wordt egaal en streeploos wanneer u een latex spuiter gebruikt.

TIPTip: Voor een echt strak eindresultaat zou u kunnen kiezen voor latexverf.

De muren spuiten

Verf kan worden aangebracht met een kwast, vachtroller of met een airless spuit. De spuit geeft het mooiste resultaat. Het voordeel hiervan is dat de wanden worden verneveld waardoor er bijna geen structuur te zien is op de muren en plafonds. Bij het spuiten weet u zeker dat er geen strepen achterblijven.

Bij het spuiten van de muur is een goede voorbereiding belangrijk. Alles dat niet moet worden gespoten dient te worden afgeplakt zodat er geen verf op verkeerde oppervlakken terecht komt.

Ook de buitenmuren kunnen worden gespoten. Het verven van de buitenmuur kan alleen wanneer het buiten droog is. Daarom zijn de zomer en de lente de meest populaire periodes voor het schilderen van de buitenkant van het huis. Let wel goed op dat hiervoor speciale verf moet worden gebruikt die geschikt is voor de verschillende weersomstandigheden.

Schilderen betonnen muur

Beton en cellenbeton worden veel gebruikt bij het bouwen. Er is dus een kans dat uw muren van beton zijn gemaakt. Als u een betonnen muur wilt verven moet u er rekening houden dat dit materiaal om speciale aandacht vraagt. Beton is namelijk erg poreus, waardoor u het moet behandelen voordat u het gaat verven. Hoe groter de poreusheid van het te verven oppervlak, hoe meer de laag verf door het beton wordt geabsorbeerd.

Beton verven

Als u een betonnen muur wilt verven moet u eerst een aangepaste primer of grondlaag aanbrengen. Deze laag moet de poriën in de wand verzadigen zodat u de eigenlijke laag verf gemakkelijk kunt aanbrengen. Als de ondergrond volledig verzadigd is kunt u de betonnen muur verven zoals gebruikelijk.

Wilt u de muren liever laten schilderen door een ervaren schilder? Hij kan u vertellen of u een betonnen muur heeft. De schilder kan in een snel tempo de muren verven en weet precies welke verf geschikt is voor welke ondergrond. De schilder heeft uw betonnen muur zo geschilderd.

De keuken en de badkamer schilderen

Gaat u de muren van de badkamer verven? Voor de muren van de badkamer dient u te kiezen voor een verf die tegen vocht kan. En niet alleen de badkamerwand, maar ook de tegels kunnen worden geschilderd. Hiervoor kunt u speciale tegelverf kopen. Zo geeft u uw badkamer binnen een handomdraai een nieuwe uitstraling.

Ook in de keuken moet u goed opletten welke muurverf u kiest. Op de muur achter het fornuis komen vaak spetters terecht tijdens het koken. Het is daarom belangrijk dat u kiest voor een verfsoort waarmee de achterwand gemakkelijk schoongemaakt kan worden. Speciale lak is beschikbaar die de verf op de muur beschermd. U kunt ook voor lakverf kiezen voor de achterwand, maar die is meer prijzig. De wand kan door de lak gemakkelijk worden afgenomen met een vochtige doek. En bij grote vlekken kan de wand zelfs licht geschrobd worden zonder dat het de verf of de muur aantast.

Wilt u meer weten over de muur verven in de badkamer of in de keuken? Een professioneel schildersbedrijf kan u informatie geven over de muren verven in verschillende ruimtes in uw huis.

De muren rollen met een vachtroller

Wanneer u de muur gaat rollen met een vachtroller is het belangrijk om goed voor te bereiden om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Zorg ervoor dat u de rol op pluisvorming controleert voor u de muur gaat verven. Vul gaten en onregelmatigheden op. Door twee maal te rollen voorkomt u schrale plekken.

Vergeet trouwens nooit voor te strijken voordat u de muren gaat verven. Dit is om de zuiging van de wanden te vertragen en te zorgen dat de verf goed aan de wanden en plafonds hecht.

Een andere uitdaging wanneer muren geverfd moeten worden is het verven achter een radiator. Het is lastig om dit goed te doen wanneer de radiatoren nog tegen de muur bevestigd zijn. Als er achter de radiator geverfd moet worden moet de deze losgekoppeld en verwijderd worden voor het beste resultaat.

Muur tamponneren

Wanneer u met een spons de muur verft geeft dit een speels effect. Vaak wordt dit gedaan voor een accentmuur die het interieur afmaakt. De muur verven met een spons heet tamponneren. Eerst dient u een basislaag op de muur te schilderen, waarna u met een spons het gewenste effect kunt aanbrengen. Een grotere spons geeft een ander effect dan een kleinere spons. Ook de dikte waarmee u de verf aanbrengt zorgt voor een ander eindresultaat. En u kunt natuurlijk zelf kiezen op welke manier u het patroon op de muur tamponneert.

Besparen op schilderwerk

Besparen op de muren schilderen

De kosten om de muren te laten schilderen zijn geheel afhankelijk van de grote van het oppervlak. Hoe meer m2 hoe minder u relatief betaalt. Dit komt omdat een huis schilder bij het schilderen van een groter oppervlakte veel meer vaart maken dan bij kleine stukjes. Omdat hij zo meer kan verdienen kan hij de m2 prijzen lager houden voor u. U kunt dus geld besparen wanneer u al uw muren tegelijk laat schilderen.

De gemiddelde kosten van een muur verven liggen tussen de 7 euro per m2 en de 14 euro per m2. Wilt u weten hoeveel de exacte kosten zijn? U leest de kosten van de muur verven op de offerte van de schilder.

Begin nu met besparen

Door gratis en vrijblijvend offertes van verschillende schilders te vergelijken kunt u besparen op de kosten van de muren verven. Bespaar tot wel 40% op de totale kosten op het schilderwerk door offertes op te vragen.

Wanneer u zelf op zoek moet naar schilders en offertes moet opvragen kost het veel tijd. Daarom nemen wij het werk voor u uit handen. Wij nemen contact op met het schilders bedrijf voor u.

Vul gratis ons offertaanvraag formulier in. Wij nemen contact op met een aantal schilders bij u in de buurt en vragen offertes voor u op voor de muren verven. U ontvangt vervolgens van deze schilders gratis en vrijblijvend offertes met de bijbehorende tarieven. U kunt deze offertes zelf vergelijken en de prijs voor de muren verven kiezen die het meest voordelig is. Zo kunt u zoveel mogelijk op de kosten van schilderen besparen.

Bekijk elke offerte en u ziet direct welke schildersbedrijf de meest voordelige prijzen biedt voor het schilderen van de woning. Door een vergelijking te maken betaalt u minder en bespaart u veel geld op geverfde muren. De muur verven was nog nooit zo snel en gemakkelijk geregeld. Voor u het weet zijn de wanden in uw huis geschilderd.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende schildersbedrijven bij u in de buurt