logo
schildersbedrijf achtergrond
Zoek schildersbedrijf voorZoek schildersbedrijf in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek bedrijf voorPlaats+
Home > Huisschilder

Huisschilder

Om de zoveel tijd is uw huis er aan toe om opnieuw geschilderd te worden. Soms is het misschien al lang geleden dat uw huis voor het laatst geverfd is. Tijdens de zoektocht naar een huisschilder speelt het tarief vaak een belangrijke rol voor huiseigenaren. Welke prijs kunt u verwachten voor het schilderen van uw huis? Wat zijn de tarieven van een huisschilder? Lees op deze pagina alles wat u moet weten tijdens de zoektocht naar een huisschilder. Ook vertellen wij u hoe u tot wel 40 % kunt besparen en de voordeligste huisschilder vindt.

Prijzen van een huisschilder

Wat kost een schildersbedrijf? De kosten verschillen van huisschilder tot huisschilder. De prijzen van het schilderen van uw huis zijn vaak niet transparant en zijn vaak ook niet op de websites van schilders te vinden. Daarom hebben we een prijsoverzicht gemaakt en de gemiddelde tarieven van huisschilders voor u berekend.

WerkzaamhedenKosten huisschilder incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilderwerk
Per vierkante meter€ 30 - € 40
Per 60 minuten€ 35 - € 45
Spuitwerk per vierkante meter€ 6 - € 15
Sauswerk per vierkante meter€ 10 - € 20
Buitenschilderwerk
Per vierkante meter€ 35 - € 45
Per 60 minuten€ 40 - € 55

LET OPLet op: Deze prijzen zijn slechts gemiddelde kosten van het schilderen van uw huis. De tarieven zijn berekend aan de hand van een groot aantal offertes die wij bij huisschilders hebben aangevraagd. De exacte kosten van het verven van uw huis kunnen verschillen. U komt achter de werkelijke prijs door offertes op te vragen bij verschillende huisschilders.

In het tabel hierboven kunt u zien dat u voor een huisschilder een uurtarief of een tarief per m2 betaalt. Het tarief is afhankelijk van de grootte van het project en de snelheid waarmee de huisschilder kan schilderen.

huisschilder inhuren

Waarom een schilder inhuren

Een nieuwe verflaag is van belang voor uw huis. Schilderwerk beschermt uw huis namelijk tegen weersinvloeden. Zo gaan de kozijnen en deuren door goed onderhoud van het schilderwerk veel langer mee. Daarnaast zorgt goed onderhouden schilderwerk ervoor dat uw huis er netter uitziet.

U kunt zelf uw woning schilderen. Maar voor veel klussers is het lastig om de verschillende verflagen zonder strepen en kleurverschillen aan te brengen op de oppervlakten van het huis. Dit is niet alleen lelijk, maar het zorgt er ook voor dat het huis niet optimaal beschermd is. Het is dus verstandig om een huisschilder in te schakelen voor het schilderen van uw huis. Een schilderbedrijf werkt veel professioneler dan de meeste klussers.

Huisschilders hebben enorm veel kennis en ervaring en kunnen netjes schilderen. Ze werken met de beste verftechnieken. Vooral buiten schilderen of een muur verven kunt u het beste aan erkende huisschilders toevertrouwen. Buitenschilders zijn wel duurder dan binnenschilders, omdat buitenschilderwerk vaak arbeidsintensiever is.

Een erkende huisschilder

Wij raden meestal aan om een erkende huisschilder in te huren. Goed schilderwerk moet uw huis beschermen en daarom wilt u er zeker van zijn dat de klus goed wordt uitgevoerd. Daarnaast zorgt een erkende huisschilder er ook voor dat het schilderwerk netjes wordt geverfd. Lees verder wat een erkende binnen- en buitenschilder voor u kunnen betekenen als u uw huis wilt schilderen.

Erkende huisschilder

De erkende binnenschilder

Een nieuwe verflaag laat het interieur van uw huis er weer als nieuw uitzien. Een nieuwe schilderlaag voorkomt ook problemen zoals loslatende verf, vochtplekken op de muur of een verkleurd plafond. Erkende binnenschilders zijn gespecialiseerd in de bescherming van uw huis en gebruiken de beste verftechnieken tijdens het schilderen.

De binnenschilder zal u vertellen dat binnenschilderwerk beschermt tegen slijtage. Door het schilderwerk gaat het materiaal van veel belaste ondergronden in uw huis (zoals de trap) langer mee. Daarnaast beschermd schilderwerk tegen vocht en zorgt het ervoor dat er geen water in de ondergronden van het huis trekt. En tot slot beschermd schilderwerk tegen schimmelvorming in vochtige ruimtes. Door vaak genoeg te schilderen voorkomt u veel problemen in en rondom het huis.

De erkende buitenschilder

De buitenkant van uw huis geeft uw buurt uitstraling. U wilt dan ook niet dat het buitenschilderwerk er oud en verweerd uitziet. Een erkende huisschilder zorgt ervoor dat uw huis weer mooi afgewerkt is en een nette uitstraling heeft.

Daarnaast helpt de erkende buitenschilder om het huis te beschermen door middel van kwalitatief schilderwerk. Hij kan u vertellen dat het schilderwerk het huis beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. De verflaag zorgt ervoor dat de houten kozijnen langer meegaan en beschermd zijn tegen houtrot. Daarnaast heeft u minder last van vochtproblemen door uw kozijnen goed te schilderen.

soorten huisschilders

Wat voor huisschilders zijn er?

Als u op zoek gaat naar een huisschilder, zult u er al snel achter komen dat er verschillende soorten schilders zijn. Elke huisschilder heeft zijn eigen specialiteit. Hieronder hebben we de verschillende soorten huisschilders voor u op een rijtje gezet:

 • Buitenschilders: een buitenschilder huurt u in voor al uw buitenschilderwerk. De kosten voor de buitenschilderwerk hangen af van welk soort klussen u uitbesteed. Bij kleinere en relatief makkelijke klussen, zoals het schilderen van de gevel van uw huis, vragen buitenschilders een prijs per m2. Bij grotere projecten waar het om gedetailleerder schilderwerk gaat betaalt u het uurtarief van de schilder. Dat komt omdat zulke projecten arbeidsintensiever zijn. Een buitenschilder vraagt over het algemeen een hoger tarief dan een binnenschilder. Dit komt doordat een buitenschilder ander soort verf gebruikt en meer materiaal nodig heeft (zoals bijvoorbeeld een steiger).
 • Binnenschilders: een binnenschilder kunt u inhuren voor al uw binnenschilderwerk. De binnenschilder hanteert een verschillend tarief voor sauswerk en spuitwerk. Bij sauswerk verft een huisschilder met een traditionele roller, wat arbeidsintensiever is dan spuitwerk en daardoor ook duurder. Net als bij de buitenschilder is ook het tarief van een binnenschilder afhankelijk van het soort klus. Voor het schilderen van grote oppervlakken, zoals een muur, heeft de binnenschilder een tarief per m2 en voor gedetailleerder schilderwerk betaalt u het uurloon van de binnenschilder.
 • Winterschilders: een winterschilder huurt u in voor binnenschilderwerk en buitenschilderwerk tijdens de winterperiode. Tussen 21 november en 21 maart dient u een winterschilder in te schakelen als u uw woning wilt verven. De winterschilder verft dezelfde oppervlakken als een huisschilder, maar het verschil is de periode waarin ze schilderen. De winter is een rustige periode voor huisschilders. Ze krijgen minder klussen maar willen wel blijven werken. Als u tijdens deze periode een schilderbedrijf inhuurt kunnen de schilders meestal meteen aan de slag. Daarnaast kunt u tijdens deze periode tot wel 30 % besparen op het schilderen van uw woning.

Soorten huisschilders:

 • Buitenschilders
 • Binnenschilders
 • Winterschilders

Binnenschilderwerk

Anders dan de buitenschilder is de binnenschilder het hele jaar door in te huren. Mocht de temperatuur echter boven de 30 graden zijn, dan is het toch niet verstandig om de binnenschilder in te schakelen. Door de hoge temperatuur is het mogelijk dat er blaasjes in het schilderwerk ontstaan en dat zou zonde zijn. Ook wanneer het houtwerk vochtig is, is het voor de huisschilder niet mogelijk om te schilderen. De verf gaat namelijk snel bladderen als gevolg van het vocht in het hout.

Meestal is binnenschilderwerk om de 7 jaar toe aan vernieuwing. Probeer er niet langer dan 7 jaar mee te wachten, want de kans op beschadigingen neemt dan toe. Probeer zelf gedurende het jaar in de gaten te houden of het schilderwerk nog in goede conditie is. Schakel direct een huisschilder in wanneer u beschadigingen ontdekt. Probeer bij het controleren op de volgende beschadigingen te letten:

 • Verouderd uitziende verflagen of verkleurde muren
 • Niet meer dekkende verf
 • Blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk
 • Loslaten of afpoederen van de verf
 • Houtrot in de kozijnen
 • Plafond dat lichtgeel begint te worden

Buitenschilderwerk

Het weer kan elke dag anders zijn in Nederland. Een buitenschilder moet rekening houden met allerlei weersomstandigheden tijdens het verven. Als u een huisschilder inhuurt is het daarom verstandig om rekening te houden met de periode. Als het te warm is droogt de verf te snel en gaat het eindresultaat er streperig uitzien. Maar te koud weer is ook niet goed voor het buitenschilderwerk. Het duurt dan te lang voordat de verf gedroogd is. Als het te vochtig is hecht en droogt de verf slecht. Tijdens de periode tussen april en oktober kan de huisschilder het beste resultaat garanderen en heeft het weer geen invloed op het huis dat net geverfd is. Tijdens deze periode is er een maximale luchtvochtigheid van 75 % en de perfecte temperatuur tussen de 10 en 25 graden.

Buitenschilderwerk is meestal om de 5 jaar toe aan vernieuwing. Stel het schilderwerk niet te lang uit, want dit kan ervoor zorgen dat het sneller beschadigd raakt. En is uw schilderwerk al beschadigd? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een huisschilder in te huren. Want hoe langer u wacht, des te groter zullen de beschadigingen worden en daarbij is uw huis ook niet meer goed beschermd tegen de verschillende weersomstandigheden.

U kunt zelf uw buitenschilderwerk controleren om er zeker van te zijn dat het nog steeds in een goede conditie is. Tijdens het controleren moet u opletten of u de volgende beschadigingen ziet:

 • Verkleurde verf
 • Blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk
 • Loslaten of afpoederen van verf
 • Andere beschadigingen zoals houtrot

9% btw tarief huisschilderen

Lage btw op schilderwerk

Als u een schildersbedrijf inhuurt betaalt u het lage btw tarief. U betaalt 9% btw op schilderwerk, in plaats van het hoge btw tarief van 21%. De regering heeft in 2009 besloten om het btw tarief op schilderwerk te verlagen om zo de schildersbedrijven een steuntje in de rug te geven. Het verlaagde tarief geldt echter niet altijd. Het lage btw tarief geldt voor arbeids- en materiaalkosten, net als de voorbereiding en de voorbehandeling. Onder het hoge btw tarief vallen alle werkzaamheden die te ver afstaan van het schilderwerk, waaronder het vervangen van ramen, deuren en kozijnen en kitwerk aan de constructie.

Let goed op: Het lage tarief van 9% is alleen van toepassing op woningen die langer dan twee jaar geleden gebouwd zijn. Als uw woning minder dan twee jaar oud is, is het daarom aan te raden om schilderwerk nog even uit te stellen om daarna te kunnen profiteren van een laag btw tarief.

Onderhoudscontract

Wij raden aan om het schilderwerk goed te onderhouden. Hoe langer u het schilderwerk onderhoud, des te langer is de levensduur ervan. U hoeft dan minder snel weer het huis te laten schilderen. Het is mogelijk om hier en daar zelf klein onderhoud te plegen, maar laat lastigere klussen over aan ervaren huisschilders.

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om een onderhoudscontract voor schilderwerk af te sluiten bij een huisschilder. U betaalt dan maandelijks een vast bedrag voor vast omschreven werkzaamheden. De huisschilder komt regelmatig terug om onderhoud of reparaties uit te voeren. Bij een huisschilder offerte kunt u direct ook een onderhoudscontract laten meenemen. Ook kunt u een los onderhoudscontract afsluiten.

Advies bij het zoeken naar een huisschilder

Hieronder leest u een aantal tips die u kunnen helpen tijdens de zoektocht naar een huisschilder:

 • Onderhoudscontract afsluiten: het schilderen van de deur en het kozijn is niet goedkoop. Daarom is het aan te raden om het schilderwerk goed te onderhouden. Door een onderhoudscontract met een huisschilder af te spreken heeft u geen omkijken meer naar het schilderwerk. Het onderhoudscontract zorgt ervoor dat uw schilderwerk in de beste staat is.
 • Gebruik kwaliteitsverf: controleer dat de schilder geen goedkope verf gebruikt. U bespaart met goedkope verf op de kosten, maar uiteindelijk heeft u sneller een nieuwe schilderlaag nodig en bent u meer geld kwijt. Als u iets meer geld uitgeeft krijgt u er veel betere kwaliteit voor terug.
 • Verf met keurmerk gebruiken: let erop dat uw huisschilder verf gebruikt met het Europese Ecolabel of Nature-Plus label. Dan weet u zeker dat de verf zo min mogelijk schadelijke stoffen bevat of voor 90 % bestaat uit hernieuwbare stoffen. Het is ook mogelijk om een schildersbedrijf te zoeken die een partner is van MVO Nederland (dat zijn door de MVO erkende duurzame bedrijven).

TIPTips zoektocht huisschilder:

 • Sluit een onderhoudscontract af
 • Gebruik geen goedkope verf
 • Gebruik verf met een keurmerk

Huisschilder gezocht? Vergelijk offertes en bespaar veel geld

Vergelijk offertes en u bespaart zoveel mogelijk op de kosten van een huisschilder. Pas wanneer u verschillende prijzen heeft gezien, kunt u een weloverwogen keuze maken. Het opvragen van offertes kost echter veel tijd en energie. Daarom nemen wij het werk voor u uit handen.

Een goede huisschilder is gemakkelijk te vinden door via ons offertes op te vragen en te vergelijken. Hierdoor vindt u een huisschilder die goed werk levert tegen een eerlijke prijs. Vraag via onze website gratis en vrijblijvend offertes aan voor het schilderen van uw huis. Dit kost u slechts enkele minuten van uw tijd. Binnen 2 werkdagen ontvangt u gratis en vrijblijvend offertes van tot wel 4 huisschilders. Zo ziet u direct welke huisschilder het meeste voordelige tarief biedt zodat u geld bespaart.

Vergelijk offertes en bespaar op deze manier veel geld. Door de kosten op een rijtje te zien kunt u de voordeligste schilder inhuren. U weet wat de klus kost en zult zo tot wel 40 % besparen.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende schildersbedrijven bij u in de buurt