logo
schildersbedrijf achtergrond
Zoek schildersbedrijf voorZoek schildersbedrijf in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek bedrijf voorPlaats+
Home > Schilderwerk > Soorten verf voor schilderwerk

Soorten verf voor schilderwerk

Wanneer u het huis laat schilderen kunt u kiezen uit verschillende verfsoorten. Elk materiaal en elke ruimte vragen om een andere verfsoort. Hoe weet u welke verfsoort het beste past bij uw woning? Op deze pagina vertellen wij u meer over de verschillende verfsoorten. Ook vertellen wij hoe u uw schilderwerk kunt onderhouden zodat het zo lang mogelijk mooi blijft.

Verfsoorten voor binnen en buiten

De verschillende verfsoorten zijn in twee categorieën te verdelen:

 • Soorten verf voor binnen: Voor binnenschilderwerk wordt vaak een watergedragen verf gebruikt: acrylverf. Acrylverf kan worden verdund met water.
 • Soorten verf voor buiten: Als er buiten gewerkt wordt dan wordt er veelal gebruik gemaakt van een alkydverf. Deze verf is te verdunnen met terpentine.

Soorten verf

Er zijn verschillende soorten alkyd- en acrylverfsoorten waaruit u kunt kiezen voor uw woning:

 1. Voorstrijk, primer of grondverf
  Voorstrijk, primer en grondverf dienen als laag tussen het materiaal waarop de verf zal worden aangebracht (zoals hout) en de verf zelf (zoals een dekkende hoogglansverf). Grondverf wordt gebruikt om oneffenheden in de ondergrond op te vullen. Een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op ondergronden die verf opzuigen (zoals nieuw stucwerk). Een primer wordt gebruikt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.
 2. Beits en lak
  Beits en lak worden gebruikt als een transparante beschermingslaag. Hierdoor blijft de structuur van het materiaal zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de houtstructuur van kozijnen. Er is geen grondverf nodig bij beits en lak en daardoor kost deze afwerking niet veel tijd.
 3. Dekkende hoogglans, zijdeglans of matte verf
  Een hoogglansverf wordt gebruikt voor gladde oppervlakken, zoals plinten en deuren, en zorgt voor een mooie glans. Beschadigingen en deuken vallen snel op, dus het is belangrijk dat de ondergrond egaal is. Een zijdeglansverf geeft een zachte glans en de verflaag is minder hard dan hoogglansverf. Hierdoor is het geschikt voor oppervlakken die niet heel glad zijn. Een matte verf (zoals bijvoorbeeld latex) geeft een doffere uitstraling. Matte verf wordt vooral gebruikt voor het verven van muren en plafonds.

Hoe vaak schilderen

Hoe vaak moet u uw woning opnieuw schilderen? Voor binnenschilderwerk en buitenschilderwerk gelden andere richtlijnen. Bij binnenschilderwerk kunt u ervan uitgaan dat u eens in de 7 jaar opnieuw moet schilderen. Het gaat hierbij vooral om de kozijnen en deuren. De trap slijt echter sneller, dus vaak heeft deze eerder een nieuwe lik verf nodig.

Buitenschilderwerk moet vaker worden onderhouden. Dit komt door de invloed van het weer, waardoor de verf sneller wordt aangetast. U kunt ervan uit gaan dat u elke 5 jaar de buitenkant van uw woning moet schilderen.

Schilderwerk onderhouden

Als de juiste verfsoort eenmaal op de muren, kozijnen en het plafond zit ziet uw woning er weer als nieuw uit. Maar om te zorgen dat het schilderwerk er mooi uit blijft zien is het belangrijk om het te onderhouden. Dan gaat het langer mee en kan de levensduur tot wel 2 jaar worden verlengd.

Wilt u het schilderwerk zelf onderhouden? Wij geven een paar tips:

 1. Maak het buitenschilderwerk regelmatig schoon
  Het is belangrijk om het buitenschilderwerk regelmatig schoon te maken. Vooral op plekken waar water achterblijft. Water blijft namelijk hangen achter vuil, stof en zand en zo kan het schilderwerk beschadigen. Door het buitenschilderwerk schoon te maken haalt u het vuil weg en kan het regenwater er vanaf glijden.
 2. Maak het binnenschilderwerk schoon
  Ook het binnenschilderwerk moet worden schoongemaakt. Hier verzamelt vuil en stof. Wij raden aan om het binnenschilderwerk twee keer per jaar schoon te maken. Dit kunt u gemakkelijk doen met een vochtige doek.
 3. Controleer het schilderwerk
  Wanneer u het schilderwerk schoonmaakt kunt u het ook direct controleren op beschadigingen zoals blaasjes en scheurtjes. Beschadigingen beginnen vaak op horizontale onderdelen, zoals vensterbanken. Let ook goed op (kit)naden, want bij te veel ruimte kan water indringen. Ziet u mos of algaanslag? Dan betekent dit waarschijnlijk dat er vocht aanwezig is. Het is belangrijk om de alg en het mos te verwijderen en het schilderwerk goed schoon te houden.
 4. Repareer beschadigingen
  Is het schilderwerk beschadigd? Dan is het verstandig om de beschadigingen te repareren. Dit doet u door de plek te schuren en er overheen te schilderen. Zo kunt u voorkomen dat de beschadigingen nog erger worden.

Als je het schilderwerk onderhoudt met de bovenstaande tips gaat het zo lang mogelijk mee. Wil je dat het schilderwerk nog langer mee gaat? Wij raden aan om uw woning goed te ventileren. Zo kan vochtige en vervuilde lucht worden afgevoerd. Bij een slecht geventileerde woning condenseert vochtige lucht op ramen en kozijnen. Doordat ze vochtig blijven zal de verf uiteindelijk loslaten. Voorkom dit door ventilatieroosters altijd open te houden en de ramen af en toe open te zetten.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende schildersbedrijven bij u in de buurt