Kosteloos offertes ontvangen

Norway

Sauzen versus spuiten

Wat is het verschil tussen sauzen en spuiten?, 2 september 2020

Wanneer u uw muren en plafond wil laten schilderen kunt u kiezen tussen spuiten en sauzen. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee methodes? En wat zijn de voor- en nadelen van spuiten en sauzen? Wij leggen het uit in dit artikel.

Sauzen
Met sauzen wordt het schilderen van de muren of het plafond op de traditionele manier bedoeld: met latexverf en een verfroller.

 • De voordelen:
  U kunt voor alle kleuren kiezen wanneer u de muren of het plafond laat sauzen. Sauzen zorgt voor een authentieke uitstraling en u kunt een unieke afwerking kiezen. Een ander voordeel is dat sauzen beter is voor uw gezondheid omdat er weinig tot geen nevel van de verf ontstaat.
 • De nadelen:
  Doordat sauzen arbeidsintensief is bent u meer tijd kwijt of zijn de kosten hoger wanneer u een professionele schilder inhuurt. U hoeft van tevoren minder af te plakken, maar u moet wel oneffenheden wegwerken voordat u kunt gaan schilderen. De ondergrond moet worden ontvet. Een ander nadeel is dat er strepen kunnen ontstaan als u de verf niet goed aanbrengt. Het eindresultaat zal er dan niet egaal uitzien.

Spuiten
Met verfspuiten wordt bedoeld dat de verf met behulp van een airless verfspuitmachine op de muur of het plafond wordt aangebracht.

 • De voordelen:
  Grote oppervlakten kunnen gemakkelijk met een verfspuitmachine worden gespoten. Doordat de verf relatief snel wordt aangebracht bespaart u tijd. Als u een schilder inhuurt bespaart u ook geld omdat de schilder eerder klaar is. Door de gelijktijdige droging van de verf is het resultaat strak en u zult geen strepen zien.
 • De nadelen:
  De verf vernevelt tijdens het spuiten waardoor het sneller op meubels en vloeren terecht komt. Daarom moeten grotere oppervlakken van tevoren worden afgeplakt. De nevel is niet goed voor uw gezondheid, dus u dient voorzichtig te werk te gaan of een schilder in te huren die de juiste maatregelen weet te nemen.

Het prijsverschil tussen sauzen en spuiten

Hierboven heeft u kunnen lezen wat de voor- en nadelen zijn. Voor veel huiseigenaren spelen de kosten een belangrijke rol in de uiteindelijke keuze tussen spuiten of sauzen.

Voor het sauzen van de muren kunt u uitgaan van een prijs van 10 euro per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en materiaalkosten. Het plafond sauzen kost gemiddeld 11 euro per vierkante meter. Sauzen is duurder dan spuiten omdat het arbeidsintensief is.

Het spuiten van de muur kost gemiddeld 5 euro per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en materiaalkosten. Het spuiten van het plafond kost gemiddeld 6 euro per vierkante meter. Spuitwerk wordt veel sneller aangebracht waardoor het ook goedkoper is.

Twijfelt u nog tussen spuiten en sauzen? Een schilder kan u advies geven.

Populaire blogs

 • redenen inhuren professionele schilder Professionele schilder
  6 Redenen om een professionele schilder in te huren
 • voorbehandeling kozijnen schilderen Voorbehandelingen kozijnen
  Voorbehandelingen schilderen kozijnen?
 • voordelen winterschilder Voordelen winterschilder
  De voordelen van een winterschilder inhuren
 • sauzen versus spuiten Sauzen versus spuiten
  Wat is het verschil tussen sauzen en spuiten?