Kosteloos offertes ontvangen

Norway

Voorbehandelingen kozijnen

Voorbehandelingen schilderen kozijnen, 10 oktober 2020

Als u van plan bent om uw kozijnen te schilderen is het belangrijk om eerst de oppervlakken voor te behandelen. Door een goede voorbehandeling zorgt u ervoor dat de verf dekt en het resultaat er mooi en egaal uitziet. Het schilderwerk gaat zo langer mee. Wij vertellen u meer over het voorbehandelen op deze pagina.

Waarom voorbehandelen?
Wij krijgen vaak de vraag: ‘Waarom zou ik mijn schilderwerk moeten voorbehandelen?’ Wij raden aan om dit altijd te doen wanneer u de kozijnen gaat schilderen omdat de voorbehandeling een basis vormt voor de uiteindelijke laklaag. Door een goede voorbehandeling zal de lak niet zomaar loslaten en ontstaan er geen schilfers. Hiermee verlengt u de levensduur van het schilderwerk.

Wat moet u precies doen? De volgende stappen helpen u bij een grondige voorbehandeling:

 • Verwijder vet
  Verwijder altijd eerst vet van de kozijnen. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld ammoniak. Omdat de geur op de luchtwegen kan slaan raden wij aan om ramen en deuren open te zetten. Draag handschoenen om te voorkomen dat uw handen het middel aanraken. Draag daarnaast een mond- en neuskapje zodat u de geur van het ontvettingsmiddel niet inademt.
 • Verwijder oude verflagen
  Wanneer u de kozijnen gaat schilderen is het belangrijk om eerst de oude verflaag te verwijderen. Dit kunt u doen door de kozijnen te schuren. Het geschuurde oppervlak zorgt voor een betere hechting van de verflaag. Hierdoor zal de nieuwe verflaag langer mooi blijven en verlengt u de levensduur van het schilderwerk. Bij het schuren komt verfstof vrij, dus draag een mond- en neuskapje voor uw bescherming.
 • Dicht gaten
  Soms zitten er gaten of scheuren in de kozijnen. Deze moeten eerst worden gedicht voordat u kunt gaan schilderen om zo oneffenheden te voorkomen. Gebruik houtplamuur voor het opvullen van de gaten. Schuur vervolgens de vulling zodat de verf beter kan hechten.
 • Verwijder stof
  Nadat u heeft geschuurd is het belangrijk om stof te verwijderen. Gebruik hiervoor een vochtige doek en zorg ervoor dat u alle oppervlakken afveegt. Wanneer u het stof niet zou verwijderen zou het schilderwerk op korte termijn al kunnen gaan schilferen.
 • Breng een grondlaag aan
  Tot slot raden wij aan om een grondlaag aan te brengen. Deze grondlaag zorgt ervoor dat de ondergrond de verf niet opzuigt. Daardoor heeft u uiteindelijk minder lagen verf nodig voor de klus.

Het lijkt misschien veel werk, maar een goede voorbereiding zorgt voor het mooiste resultaat. Met de juiste voorbehandeling gaat het schilderwerk op de kozijnen langer mee.

Wilt u liever tijd en moeite besparen? Dan is het verstandig om een professionele schilder in te huren die het werk voor u uit handen kan nemen. De schilder weet precies hoe hij het hout moet voorbehandelen en hij weet het mooiste resultaat te bereiken. Uw kozijnen zien er dan weer als nieuw uit.

Populaire blogs

 • redenen inhuren professionele schilder Professionele schilder
  6 Redenen om een professionele schilder in te huren
 • voorbehandeling kozijnen schilderen Voorbehandelingen kozijnen
  Voorbehandelingen schilderen kozijnen?
 • voordelen winterschilder Voordelen winterschilder
  De voordelen van een winterschilder inhuren
 • sauzen versus spuiten Sauzen versus spuiten
  Wat is het verschil tussen sauzen en spuiten?